Så renoverar du dina golv

Förvandla rummet genom att måla om golvet

Vi kanske inte aktivt går omkring och tänker på hur golven i våra hem ser ut men ögat registrerar mer än vi tror och är golven dåliga skapar det disharmoni som påverkar oss och alla andra som ser dem. Människor som renoverar sina golv upplever ofta att effekten blev större än de trodde var möjligt. Fina golv skapar helt enkelt harmoni och lyfter fram andra inredningsdetaljer. I Sverige har vi ofta trägolv i våra fastigheter och dessa är ofta väldigt tacksamma att renovera. Bland annat för att de åldras på ett vackert sätt och inte behöver återställas så att de är i ”nyskick” när man renoverar. Det kommer vi att berätta mer om i den här artikeln men vi ska också ta en titt på andra typer av golv och vad som krävs för att renovera dem. När vi talar om att renovera golv handlar det om att fixa till befintliga golv och inte om att investera i helt nya.

Trägolv innebär många alternativ

Det finns många saker att tänka på när man ger sig i kast med det, ofta ganska stora, arbete det innebär att renovera trägolv. En fråga som det är viktigt att man ställer sig är om det verkligen kommer löna sig att renovera istället för att lägga ett helt nytt golv. Svaret brukar bero på vad det är för golv man har. Är det fråga om massiva trägolv är det i regel mycket billigare att fixa i ordning golven än att satsa på ett nytt. Ett trägolv kan hålla i mer än hundra år om man bara tar hand om det på rätt sätt. Låt oss säga att du bestämt dig för att renovera dina trägolv. Då kommer nästa fråga; hur vill du att de ska se ut och vilka egenskaper vill du ge golvet? Trägolv, kan behandlas med såpa, lackas, oljas in, vaxas eller målas. Alla dessa ytskikt har sina för- och nackdelar och dessa bör man vara medveten om innan man bestämmer sig. Man brukar dock inleda proceduren med att slipa golven, oavsett hur man sedan behandlar ytan. Efter slipning påför man helt enkelt önskat ytskikt varpå man ofta slipar igen och behandlar ytterligare en gång.

Renovera som i reparera

Kan man renovera golv i andra material än trä? Ja, handlar det om att man vill reparera en skadad del av ett golv är det ofta ganska enkelt om man bara sparat lite av det material som golvet är gjort av. Saknas det är det svårt att få till det riktigt snyggt om till exempel några klinkers gott sönder eller om det uppstått en reva i en matta. Vill man ha ett jämnt resultat men inte lägga ett nytt golv kan dock färg vara räddningen. Det har hänt mycket på det området och idag kan du hitta färger som till exempel fungerar bra på det flesta plastmattor. Golv av trämaterial som inte är massiva kan ibland slipas om och renoveras men ibland inte. Ta reda på vilket innan du sätter igång. Har du inte tillräckligt med medel på sparkontot för stunden så kan du söka efter ett renoveringslån hos Sambla.