Inreda kök

Köket är hemmets hjärta, för många av oss är det ett av de rum som vi spenderar allra mest tid i. Att inreda kök har blivit någon av en svensk folksport. Varje säsong kommer det nya spännande trender och färger. Ett kök är en stor investering, det finns mycket att tänka på för att du ska kunna njuta av det under många år. har du fått en delgivning om inkasso eller annan förestående potentiellt kostsam historia? Ja då kanske du inte är så sugen på att helrenovera köket. Här tipsar vi därför även om de små förändringarna som gör stor skillnad.

Förändra med små medel

Att inreda ett kök behöver inte automatiskt betyda att du ersätter dina befintliga köksskåp med nya. Det finns gott om små men effektiva trick som gör stor skillnad. Att byta ut knoppar och handtag är ett exempel på sådant som gör rejäl skillnad för helhetsintrycket. Idag finns det mängder med snygga beslag såväl online som i fysiska butiker. Att måla om köksluckor eller kakel är en annan relativt enkelt köksförvandling. Du har väl inte missat att växter är trendigt? Våra gröna vänner gör köket ombonat och trivsamt. Numera är det även möjligt att odla i köket utan att vattna. Microgreens och groddar som växer på rödalger eller kryddgrönt i självvattnande krukor skapar ett fint blickfång på köksbänken. Dessutom får du nyttiga och goda smaksättare inom behändigt räckhåll. Ett annat snabbt förändringstrick är att addera färg. Du gör lätt köket personligt genom att lägga till några färgklickar. Kanske har du vackra brickor som du kan ställa upp på en tavellist eller snygga tallrikar att hänga upp på väggen? Även nya textilier, som en köksmatta eller ett par gardiner, innebär en större förändring än vad du kanske först tror.

Att tänka på vid en större köksförvandling

Arbetsytor, ventilation och ljussättning. Vid en större köksförvandling är det mycket praktiskt som ska avhandlas. När vi ser bilder på det ena snygga köket efter det andra är det lätt att glömma bort att köket måste vara funktionellt. En diskmaskin som står i vägen när luckan är öppen eller ett kylskåp som står alltför långt från spisen kan ställa till praktiska problem. Förr talade man ofta om den gyllene triangeln, att förhållandet mellan diskho, spis och kyl bör vara optimalt. Idag finns det en mängd verktyg online som hjälper dig att rita ditt drömkök. Tänk även på att det är helt gratis att besöka olika köksleverantörer och få förslag på en planritning. Proffsen hjälper dig att se lösningar och problem som du själv kanske missat. Visst är det skoj att följa trender, dessvärre så är det lätt att tröttna på sådana som är av den riktigt iögonfallande sorten. Om du utgår från en neutral bas så har du stort svängrum att förändra med detaljer. Ett annat tips är att samla alla dina köksidéer på samma ställe som en slags personlig moodboard, då märker du snabbt vilka färger och mönster som känns hållbara i längden.