Inred trädgården

När det gäller våra trädgårdar talar man mycket om hur vi kan göra fint med olika växter och blommor, men det är sällsynt att man använder just ordet ”inredning”. Det bör man dock göra, för i trädgården handlar det precis som inomhus om att skapa funktionella och mysiga ”rum”.

Precis som inomhus börjar man med att skapa en planslösning när man inreder sin trädgård. Då kan man planera vilka olika delar eller rum man vill skapa i sin trädgård, och hur man ska avgränsa dem från varandra. Exempel på olika rum kan vara ett vilorum med hängmatta och solstolar, ett rum för att äta och umgås, med bord och stolar och grill, ett rum för att leka, med studsmatta och pool, eller ett badrum med utomhusdusch (som du kan köpa på Buildor.se). När man avgränsar rummen handlar det inte om att skapa helt isolerande väggar som inomhus utan om naturliga dörrar och avskiljningar. Avgränsningen kan vara en buske eller en rabatt – väggarna mellan rummen ska kännas öppna och inbjudande. En naturlig dörr kan vara så enkel som ett uppehåll i en häck, eller så romantisk och ompysslad som en pergola eller en båge. Det är upp till dig att avgöra vilken stämning du vill ha och hur mycket arbete du vill lägga ner på inredningen.the-valleys-83247_640

Oavsett vilka rum du bestämmer dig för att skapa finns det en viktig sak du behöver tänka på, och det är att skydda trädgården från insyn. Det kan ta tid att få till en, men en tät häck är värt besväret. Den både skyddar mot insyn och bidrar till att göra trädgården lummig.

Rummet med matplats, som designas för umgänge, kan med fördel kombineras med eventuella bärbuskar, fruktträd eller grönsaksodlingar som finns i trädgården. Det kan utgöra ett trevligt inslag i bjudningar på sommaren att gästerna får se var bären och grönsakerna de äter har odlats, och kanske smaka på något direkt från busken. Ett träd intill bordet öppnar också upp för möjligheten att hänga en ljusslinga i grenarna, vilket skapar stämningsfull belysning under sena sommarkvällar. Genom att inreda rum på detta sätt i din trädgård kommer du garanterat att få mer glädje av den.