Anlita inredningsdesigner eller inreda själv?

Varje gång du flyttar in i en omöblerad lägenhet, hus eller lokal ställs du inför samma fråga: ska du dekorera och inreda rummen själv eller ska du lämna över ansvaret till en inredningsdesigner? Något generellt svar som gäller för alla situationer finns inte, och det bästa för dig kan fungera sämre för någon annan. Likväl finns det några för- och nackdelar som är konstanta, som är bra att känna till innan du bestämmer dig för det ena eller det andra. Med rätt kunskap och pålitlig information är chansen större att du gör rätt val samtidigt som du kan vara säker på att slutresultat blir så bra som du har tänkt dig.

När du inreder ett rum själv har du förstås fria händer. Du har optimal frihet att göra precis vad du vill, och ingen kommer att stå med en pekpinne och berätta för dig att det skulle fungera bättre på ett annat sätt. Du behöver inte heller riskera att det i slutändan blev helt annorlunda än vad du hade tänkt dig. Visst finns det gånger som resultatet kan överraska även när du gjort allt hela vägen på egen hand, men då kan du alltid ta bort de delar som du är missnöjd med. Problemet är förstås att det ofta kan vara kostsamt; dels är själva processen att göra om jobbet dyr, men framför allt slösar du dyrbar tid som du hade kunnat använda till annat.Anlita inredningsdesigner eller inreda själv 1

Friheten är gör-det-själv-inredarens främsta fördel, men det är också dess största nackdel. Såvida du inte har stenkoll på trender, harmoni och ljussättning – bland mycket annat – i ett rum, så riskerar resultatet att bli ganska mediokert. Kunskaperna varierar förstås stort från person till person och mycket kunskap går att tillskansa sig på intuitiv väg, men andra saker kräver utbildning eller lång erfarenhet för att förstå. Då kan en inredningsdesigner vara lösningen. Det ger dig möjlighet att se på rummet med nya ögon som har stor erfarenhet av att inreda rum, och du vet att jobbet blir gjort på ett professionellt sätt. Men smakar det, så kostar det – och en inredningsdesigner är alltid dyrare än att göra det själv. Däremot kan priset kännas som en rimlig utgift om du ska tillbringa mycket tid i rummet. När du har fixat till insidan på huset kan det vara kul att fräscha upp utsidan också. Det kan du exempelvis göra genom att köpa nya markiser stockholm.